Pliant_Papanicolau_promovare
Comunicat de presa
Cancerul poate fi prevenit
Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica Judetene deruleaza la nivel national in cursul lunii ianuarie- februarie Campania de Prevenire a Cancerului sub sloganul ,,Cancerul poate fi prevenit”.
Scopul campaniei:
Mesaje pentru cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei tinta privind factorii de risc pentru cancer.
Obiectivele campaniei:
- Cresterea nivelului de informare şi constientizare a populatiei tinta privind factorii de risc pentru cancer;
- Informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate prococe prin teste de screening ;
- Discutarea, revizuirea şi adoptarea Strategiei nationale si a planului de actiune pentru programele de screening vizand depistarea precoce a cancerului de col uterin, san si cancerului colo –rectal.
In fiecare an , peste 12,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane de persoane mor ca urmare a acestei boli.
Daca nu se iua masuri, povara prin cancer la nivel mondial va depasi 26 de milioane de cazuri noi si 17 milioane de decese pana in anul 2030, cu o crestere foarte rapida in tarile slab dezvoltate sau mediu dezvoltate .
Cu toate acestea, e bine sa stim ca o treime din cancere se pot preveni si trata prin diagnostic si tratament aplicate la timp. Riscul de cancer poate fi semnificativ scazut prin masuri simple:
ü alimentatie variata si sanatoasa
ü mentinerea unei greutati a corpului normale
ü limitarea consumului de alcool
ü renuntarea la consumul de tutun si evitarea expunerii la fumatul pasiv
ü evitarea expunerii excesive la soare
ü protejarea de infectiile care pot duce la cancer
30 - 35% din cancere sunt cauzate de greseli alimentare (prea putine fructe si zarzavaturi, fibre, etc.)
Un studiu important a aratat ca cei care fac miscare si au forma fizica buna au o mortalitate prin cancer redusa la jumatate comparativ cu sedentarii.
Alcoolul e responsabil de cel putin 3% din decesele cauzate de cancer.
Factorii de mediu, cum ar fi poluarea si radiatiile, cresc si ei riscul.
Se estimeaza ca 90% din decesele prin cancer colo - rectal sunt prevenibile prin colonoscopie si alte investigatii de depistare precoce.
Mortalitatea prin cancer poate fi redusa de testele de screening pentru depistarea cancerelor de col uterin, prostata si mamar.
O alimentatie necorespunzatoare creste riscurile de aparitie a cancerului cu 40%. In schimb, consumul de alimente care contin substante anticancerigene (fructele si legumele), poate avea rezultate foarte bune.
Alimente nerecomandate:
- grasimile animale in exces – se gasesc in diferite tipuri de carne si produse lactate
- margarina in cantitati mari
- produsele din faina alba
- consumul excesiv de alcool
- excesul de sare si zahar
Alimente recomandate:
- alimentele bogate in vitamina B si acid folic – mazare verde si spanac
- alimente bogate in acizi grasi omega 3: peste (ton, somon, macrou) si uleiul de masline nu numai ca reduc nivelul de colesterol, dar joaca si un rol important in combaterea efectelor negative ale acizilor grasi omega 6 .
- fructele si legumele proaspete trebuie consumate frecvent, la fel ca si produsele din cereale integrale. Legumele care au proprietati anticancerigene sunt cele cu frunze verzi, precum si usturoiul si ceapa. Aceasta din urma produc enzime care neutralizeaza celulele cancerigene. Consumul de rosii este de asemenea benefic.
Nu uitati!
– Vaccinarea poate contribui de asemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HPV ajută la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin şi a unor cancere vulvare şi vaginale, iar vaccinul împotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.